Vidjet ćete u mnogim pet shopovima kako drže bette u malim čašama od 2 dl. To nikako nije dom za bettu!
Kako god, nije posve točno da one ne mogu nikako živjeti u malim prostorima. Možda Vas u to uvjeri činjenica da bette u prirodi ponekad završe u malim barama koje znaju presušiti na tek otisak kopita goveda.

Bitne stvari:
1. Dugoročno, akvariji od 3 l na gore.
2. Filter
3. Grijač
4. Dobra kvaliteta vode

Već smo ponešto rekli o tome, pa da se nadovežemo: kod uzgajivača ćete vidjeti bette u manjim posudama ili većim staklenkama. Kad mrijestite bette, malci će veoma brzo dozrjeti i početi će razmirice među njima. Tada je bitno da se oni najagresivniji odvoje. Kada bi svakom od tih malaca priuštili 40l, došli bi do toga da je za jedan mrijest potrebna soba od 100 kvadrata. Dakle, nemoguće. Zato se drže u malim praktičnim posudama, koje im pružaju osnovan prostor za rast i razvoj. Suprotno mišljenju mnogih akvarista, betta ne uživa u velikim akvarijima. Bette su samotne ribe koje često humaniziramo i uspoređujemo s našim osjećajima sreće ili društvenosti. One ne vole ‘prijatelje’, ne žele društvo drugih riba. Ne žele velika prostranstva vode u kojima su velike struje i gdje ne mogu plivati i gdje je površina daleko previsoka. One žele mir, žele svoj kutak gdje ih nitko ne smeta i gdje se mogu opustiti. Litraža nije bitna dok je zadovoljen taj uvjet i ostale točke ovog poglavlja, a to je kvaliteta vode.

Bettama je kao i drugim ribama bitna čista voda. Zbog nježnih i dugih repova te često groznih uvjeta držanja, bette su jako podložne upalama i napadima gljivica i plijesni. Filtracija je bitna jer je potpuno čistu vodu vrlo teško održavati bez filtera.

Pod “dobra kvaliteta vode” možemo objediniti i dobru filtraciju, no kako smo to već stavili pod zasebnu točku, ovdje ćemo navesti ostale bitne stvari što se kvalitete vode tiče.
Bette preferiraju kiselu i mekanu vodu. U Hrvatskoj je voda uglavnom veoma tvrda i lagano lužnata. Dodavanjem treseta u akvarij bi mogli riješiti djelomično problem. No, kako se bette često drže u malim akvarijima u koje ne ide supstrat, dobar kondicioner (sredstvo za pripremu vode) će Vam biti potreban. Najlakše ćete kondicionirati vodu u posebnim bačvama za pripremu vode (najjednostavnije su one plastične boce od 5-6 l za kupovnu vodu).

Bette su tropske ribe. Što znači da sobna temperatura NIJE dovoljna! (osim ako ste veoma zimogrozna osoba i zimi natjerate prostoriju na 28 stupnjeva). Bette najkvalitetnije žive na 26 °C. Sve niže od 22 tjera bette u letargiju. Metabolizam im usporava pa su podložnije bolestima.

Održavanje čiste vode

Iako imate filter, redovite promjene vode su nužne, iako ne toliko često kao da filter nemate. Svaki tjedan 20 % izmjena vode i usisavanje dna su nužni!
Ukoliko imate malu posudu i nemate filtraciju, osobito je važno jako često mijenjati vodu. Svaka 3 dana ako su posude veće od 3 l, svaki dan-dva ako su manje. Redovito mijenjajte oko 50% vode, ali po potrebi možete i više. Samo pazite! Što je veća promjena vode, to je i stres veći, stoga se pobrinite da parametri nove vode budu jednaki onoj koju mijenjate, a to se osobito odnosi na temperaturu! Čak i jedan stupanj razlike može bettu ozbiljno oštetiti.
Usisanu vodu zamijenite onom ranije pripremljenom kondicioniranom.