Malo je poznato da ‘Betta’ zapravo oznaćava rod toplovodnih slatkovodnih riba iz porodice dvodihalica koji broji 28 opisanih vrsta, iako ima jos gotovo 15-tak vrsta koje «prijete» da će biti pribrojene u rod. Betta Splendens tek je jedna od njih.

To su male ribe koje variraju u veličini od 2.5 cm do 12.5 cm. Sve Bette su dvodihalice što znaći da posjeduju organ (labyrinth) koji im omogućuje udisanje atmosferskog zraka. Taj organ je evolucijska prilagodba na okružje u kojima žive: močvare, lokve, sporo-tekući potoci i općenito stajaće vode koje su vrlo siromašne kisikom.

Ime su dobile prema riječi Thailandskog nativnog jezika kojom su domoroci nazivali ove ribe – ikan bettah.

Bette se općenito mogu podjeliti na dvije grupe: ustonoše (npr. Betta picta) i graditelje gnijezda (B.splendens). Kažu da su ustonoše zapravo evoluirale iz graditelja gnijezda kako bi se prilagodile životu u brzacima u kojima nije moguće graditi gnijezda, koja se grade na površini vode te su vrlo lomljiva i osjetljiva na turbulencije.

Sve Bette su mesojedi. Iako ih u akvarijima hranimo svaki dan, nekad i više puta na dan, u prirodi će jesti i svaki drugi dan pa ih nećemo nazvati žderonjama. Omiljena hrana su im larve raznih buba.

Za razliku od Betta splendensa, većina ostalih Betta su miroljubive ribice. Čak i B.splendens je zapravo mnogo mirnija riba u prirodi nego u akvariju.

Čitajte dalje o bettama…