Pozitivni i negativni aspekti

Sada kada znamo kako je selektivan uzgoj betta počeo, pokušat ćemo zaći malo dublje u isti i kritički se osvrnuti na njegove pozitivne i negativne aspekte.

Znamo da su sve naše bette zapravo mutirane, mogli bi čak reći deformirane, jer samo je pitanje stava da li su one prekrasne sa svojim dugim perajama ili su nagrđene. Istina je, koliko god mi voljeli sve te oblike peraja: one teže plivaju s njima. Ne samo teže, u želji da stvorimo toliko krasnu i osebujnu ribu, stvaramo tolike peraje da riba sa dosegnutih 5 mjeseci više nemože normalno plivati te uskoro ugiba od nedostatka kretanja

Dugorepe bette nisu u stanju biti u zajednici sa ostalim bettama ili ribama. Ako mužjaka stavimo sa ženkama, on sa svojim dugim perajama jednostavno nije dovoljno brz da pobjegne snažnim ugrizima svojih partnerica.

Osvrnimo se još malo na problematiku selektivnog uzgoja, prvenstveno govoreći o obliku i dužini peraja…

Stvorili smo Halfmoon bettu. Nju karakterizira ogroman prekrasan rep raspona od 180°. U želji da taj raspon stalno postaje veći, stvaramo ribe sa rasponima od preko 180°. Kao da to samo po sebi nije dovoljno loše (jer, nije lako plivati sa lepezom umjesto repa), desila se još jedna mutacija koju nazivamo rose-tail. U doslovnom prijevodu «ružin rep». Kao što i ime govori, rep ovih riba počinje ličiti na rascvjetalu ružu. Iako bi samo ime dalo naslutiti da je to nešto lijepo, to nije tako. Rose-tail mutacija povećava grananje zraka u repu što dovodi do većeg raspona. No, kako to ćesto biva u životinjskome svijetu, mutacije rijetko obuhvaćaju samo jednu značajku. Uz povećanje grananja zraka u repu, dešava se niz deformacija kao što su oštećena kralježnica, deformirane i kraće peraje, deformirane ljuske, te blijeda boja…

Rose-tail nije jedina diskutabilna mutacija. Vidjeli smo Double-tailove, odnosno duple-repove. Mutacija koja izaziva dijeljenje repa na dva, izaziva i niz drugih mutacija. Leđna peraja sada više nije uska već kopira oblik analne. Samo po sebi to nije negativno, no to nije sve. Taj gen mutira i oblik tijela, ono postaje kraće a kralježnica se uvija. Kod odgovorno uzgojenih DT-a, negativne se značajke mogu izbjeći. No, neki ne misle da je to loše, pa smo već bili svjedocima toliko deformiranih riba da su ostale bez nekih peraja i dijelova tijela?? Čak se mogu naći u prodaji kao «čudotvorne bette» ??

Gdje je granica? Koliko je naš krasan hobby moralan?

Rekla bih, dok god stojimo čvrsto nogama na zemlji i odgovorno uzgajamo ovaj hobby može biti moralan. Zdravlje riba mora biti prvo. One su ovdje jer smo ih prisilili da tako izgledaju i tako žive. Mogli bi im onda barem olakšati život i ne uzgajati deformirane ribe.

Mutacije su dio selektivnog uzgoja, ali one se uvijek mogu držati na kratkim uzdama.

Budimo najprije ljudi i ljubitelji životinja, a onda akvaristi i uzgajivači.

Iako se čini da sam zaboravila pozitivne aspekte, nije tako. Jedini i najvažniji pozitivan aspekt je onaj osječaj kada dobijemo novu boju, pravi oblik repa, i sretnu i zdravu ribu u akvariju ;)