Betta splendens je popularnost počela stjecati još davnih godina na dalekom nam Thailandu gdje su ih domoroci lovili te organizirali borbe. Taj je vid zabave bio toliko popularan da su ih uskoro počeli sami uzgajati kako bi dobili što bolje borce. Naravno, onda nije bila bitna boja ni izgled tih riba, bilo je bitno da su snažne, zdrave i izdržljive. Negdje u procesu se desila mutacija. Iz jednog je mrijesta «ispala» dugorepa betta, prvi Veiltail. Kao takva bila je potpuno nepodobna za borbe, jer zbog svojih dugih peraja nije mogla parirati snažnoj i brzoj braći. No, umjesto da ju «odstrani», netko je prepoznao njenu ljepotu. Možda ga je i ponjela znatiželja, pa je tu bettu pokušao spariti sa kratkorepom ženkom. Ispalo je još mnogo dugorepih riba. Zgoditak je postignut!

Negdje oko 30. godine prošlog stoljeća u Sjedinjene Države je stigao jedan paket iz Kambodže koji je sadržio nekoliko lijepih crvenih i crvenih betta svijetlog tijela. Gospodin Frank Locke je vjerojatno mislio da je dobio novu vrstu Bette, te ih je nazvao Betta Cambodian. Kasnije, kada je shvatio o čemu je riječ ulovila ga je ona groznica koja je nama poznata te je krenuo u osvajanje betta genetike stvarajući nove boje i uzorke boja.

Do danas je uzgojeno mnogo, mnogo različitih boja, uzoraka boja i oblika repa. Velika većina danas poznatih oblika repa i nekih boja je nastalo nešto 80-tih, no većina 90-tih godina prošlog stoljeća! Dakle, dio smo povijesti jer ono što sada stvaramo stvaramo za buduće generacije uzgajivaća betta ;)