Paraziti

ICH (Ichthyophthirius) ili bolest bijelih točkica

Mislim da ova boljka zaslužuje prvo mjesto na ovom popisu. To je vjerojatno najčešća bolest koju susreću svi akvaristi i to ne samo jednom u njihovom akvarističkom životu. Ovo je vjerojatno bolest uz koju smo naučili psovati. Ja jesam (iako sam po prirodi mirna i pristojna osoba).
Postoji nekoliko krivih mišljenja oko ove bolesti, a ja ću, da bih objasnila zašto su ona kriva prvo objasniti što je to zapravo ich, što su te bijele (odvratne, dosadne, *****) točkice po kojima je i bolest dobila ime «bijelih točkica».

Ich je parazit, protozoa (praživotinja) koji se smješta na sluzokoži ribe ili na škrgama.
Kod ovog je parazita zanimljiv upravo njihov životni ciklus, a znanje istoga nam jedino može dati mogućnost da se tog istog parazita i riješimo.

Ich ima ciklus koji se sastoji od tri djela. Prvi je cista ili čahura. Iz ciste se «rađa» larva, koja traži domačina. Kada ga nađe, parazit prelazi u «odrasao» oblik (to su te bijele točkice, svaka je zapravo jedan odrasao parazit). Kada pređe u odrasao oblik, pada sa ribe na tlo, u pijesak ili šljunak i tamo se učahuri te opet postaje cista – sve kreće iz početka.

Stadij na koji mi ciljamo je onaj stadij slobodne larve, jer je tada jedino parazit osjetljiv na lijekove. Čim stavimo lijek u vodu odrasli paraziti će pasti na tlo i učahuriti se, mi ćemo misliti da su ribe ozdravile jer na njima više ne vidimo točkice, ali parazit zapravo samo čeka bolje uvjete. Za par dana će iz ciste ponovno postati larva, i ponovno će naci domačina, i tako uvijek iz početka, ukoliko taj krug ne prekinemo.

Cijeli životni ciklus icha se može skratiti podizanjem temperature – to je pravi razlog zašto se temperatura kod lječenja parazita diže! Tako će umjesto 10 dana, ciklus trajati tek nekoliko, dovoljno kratko da ulovimo ich u stadiju larve na vrijeme.

Stoga liječenje NIKADA nesmije trajati manje od 7 dana! Zaboravite na upute proizvođača lijekova (ne, ne sasvim, pridržavajte se svega, a osobito doze, samo liječenje produžite), lijek morate koristiti najmanje 7 dana.

Simptomi
Riba se češe o kamenje, šljunak. Vidljivo gubi apetit i postaje inertna. Vidljive su bijele točkice nalik na sitnu sol na tijelu i perajama ribe. Riba diše teže i brže.

Liječenje
Recimo, Costapur od Sere se prema njihovoj preporuci koristi 1. i 3. dan, pa prema potrebi se liječenje ponavlja 5. i 7. dan. Zaboravite to «prema potrebi», odmah nastavite liječenje 5. i 7. dan bez obzira da li su točkice otpale ili nisu. Sjetite se da baš to što su otpale znači da lijek sada ne djeluje na njih!

Koji lijekovi djeluju na ich?
Postoje razni lijekovi koji su djelotvorni u liječenju icha, neki od poznatijih su Sera Costapur, Dajana Pet FMC, Dajana Pet Methylen blue, Malachite green, Tetra General Tonic… Ja mogu reči da sam sa Serinim Costapurom riješila uvijek sve probleme sa ichom, samo ga treba koristiti dovoljno dugo. FMC je generalni lijek koji će Vas riješiti većine bolesti, no jak je, pa ga, kada sam sigurna da je riječ o parazitu, ne koristim. Isto je i sa General Tonic-om. Methylen Blue koristim kao opčeniti dezinfektant vode, al se u jače zahvačenim akvarijima pokazao preslab.

Potrebno je naglasiti da većina ovih lijekova djeluje negativno na bilje. Neće ga nužno ubiti, ali bi ga moglo oslabiti ili bi ono mekolisno moglo početi gubiti lišće. Kada morate koristiti dugo lijek protiv parazita, preporučljivo je ribe izvaditi iz akvarija i liječiti ih u karanteni, a akvarij sa biljem ostaviti da normalno radi – ich u pijesku će se izleći, neće nači domačina i uginuti, tako da ga nije potrebno posebno tretirati. Treba ga pustiti tako 2 tjedna sa povišenom temperaturom.

Sažetak:
1. Isključivanje CO2 i izvaditi aktivni ugljen iz filtera
2. Podizanje temperature na 28-29 °C tropske ribe, 27 °C hladnovodne (nikada ne dizati naglo temperaturu! Velike fluktuacije u temperaturi mogu ubiti i zdravu ribu, a kamoli bolesnu. Maksimalno 2 stupnja dnevno).
3. Uključivanje dodatne aeracije vode
4. Tretiranje riba sa lijekom najmanje 7 dana, ponoviti liječenje nakon 7 dana, karantena najmanje 3 tjedna sve zajedno.
5. Redovita promjena vode između liječenja.

OODINIUM (Velvet/Baršun)

Oodinium je bolest usko povezana sa ichom, također je riječ o parazitu sa sličnim životnim ciklusom kao i ichov.
Oodinium je teže primjetiti jer je riječ o veoma sitnim malim točkicama, nalik zlatnoj prašini. S obzirom na to, veoma ju je teško primjetiti u ranom stadiju, a kada je riba već puna «prašine», bolest je jako napredovala.
Oodinium prvo napada škrge, riba počne ubrzano disati i škrge su vidljivo oteknute. Kod dvodihalica je sve to još teže primjetiti jer će nedostatak kisika iz škrga nadoknaditi onime iz labirinta, posebnog organa za udisanje atmosferskoga zraka.
Zlatna prašina se najbolje primjeti pod jakim direktnim svijetlom, pa kada posumnjate da bi ribe mogle bolovati od ove bolesti, uperite u njih neko svijetlo i dobro promotrite. Na glavi se najprije pojavljuje vidljiva prašina.

Kao što sam rekla, ciklus je sličan, samo što se oodinium učahuri na ribi! Stoga je liječenje i otežano kada je riba već jako napadnuta. Zapravo, da bi izlječili ribu, moramo čekati da parazit padne s nje, jer tada se vraća u prvi stadij života – nešto nalik larvi icha – kada je bolest najlakše ubiti.

Simptomi:
Isto veoma slično kao kod icha, s malom razlikom što ovdje nema zrnastih bijelih točkica nego je riba prekrivena zlatno-žutom prašinom. Kada se riba umiri na dnu akvarija, peraje joj se sljepe – odmah po svijetlo i tražiti sitnu prašinu!

Liječenje:
Liječenje je isto kao i kod icha, ali je ovdje još bitnije da se provodi dovoljno dugo i dovoljno jako, jer oodinium jer bolest koja brzo «ordinira». Iznimno je zarazna! Čim primjetite ovu bolest, lječenje je obavezno, jer riba može veoma brzo uginuti zbog gušenja! Također pazite da perete dobro ruke ako imate više akvarija, dovoljno je prenjeti malo vode na rukama i eto oodiniuma i u drugom akvariju!
Lijekovi su isti kao i kod icha.

Sažetak:
1. Isključivanje CO2 i izvaditi aktivni ugljen iz filtera
2. Podizanje temperature na 28-29 °C tropske ribe, 27 °C hladnovodne (nikada ne dizati naglo temperaturu! Velike fluktuacije u temperaturi mogu ubiti i zdravu ribu, a kamoli bolesnu. Maksimalno 2 stupnja dnevno)
3. Uključivanje dodatne aeracije vode
4. Tretiranje riba sa lijekom najmanje 7 dana, ponoviti liječenje nakon 7 dana, karantena najmanje 3 tjedna sve zajedno.
5. Redovita promjena vode između liječenja.

Bakterijske infekcije

Bitno je naglasiti da su bakterijske infekcije uglavnom rezultat loše njege. Prljava voda, visoke razine otpadnih tvari… sve su to razlozi iz kojih bi Vaša riba mogla oboliti od bakterijske infekcije. Zato je održavanje kvalitete vode najbolja prevencija.

DROPSY (trbušna vodenica)

Ovo je također jedna od najčešćih bolesti. To je zapravo sindrom a ne bolest. Obilježava ju nateklo/napuhano tijelo sa podignutim, stršećim ljuskama. To se dešava zbog zatajenja bubrega kojega uzrokuje bakterija. Bubrezi više ne filtriraju tekućinu kroz tijelo te ju ne izlučuju, što uzrokuje napuhavenje i otekline.
Ova bolest često ide uz druge simptome kao oteknute i izbočene oči ili druge.

Dakle, ovdje liječimo tešku bakterijsku infekciju. Kako je infekcija unutarnja, dodavanje antibiotika u vodu nam može jako malo pomoći, u najviše slučajeva ćemo ribi samo produžiti patnje.

Jedini lijek je dodavanje jakih antibiotika na hranu ribe. Ukoliko ona ne zeli jesti… zapravo mnogo nemožemo napraviti.

Simptomi:
Oteknuto tijelo i izbočene ljuske, opće loše stanje ribe. Riba samo leži na dnu, i miruje. Malo jede ili ništa. Ovi su simptomi često pračeni pop-eye-em.

Liječenje:

Antibiotici. Ne bactopur, nego pravi antibiotici koji se koriste i na ljudima. Potrebno je dosta veliko znanje da bi se znalo dozirati. Antibiotik se stavlja direktno na hranu koju riba mora pojesti brzo nakon što ju ubacimo u vodu, kako se antibiotik nebi rastopio u vodi.
NE povisivati temperaturu! Temperatura se diže samo kada je riječ o parazitskoj ili gljivičnoj bolesti, nikada kada je riječ o bakterijama! Zašto? Jer bakterije najbolje funkcioniraju na 30-40 °C, brže se razmnožavaju te ih je teže istrijebiti!

Sažetak:
1. Ribu odvojiti iz zajedničkog akvarija obavezno! U karanteni nastaviti sa liječenjem.
2. Ne dizati temperaturu vode
3. Koristiti humani antibiotik dodan hrani
4. Ako se riba oporavi, 3 tjedna karantene da bi bili sigurni da je zdrava

BUBBLE EYE (pop eye, ispupčeno oko)

Još jedna bakterijska infekcija koja je najčešće rezultat loše njege. Ima još razloga kod kojih bi oko moglo biti otečeno (osobito ako se čini da je ok njega kao vata), no najčešći uzrok su upravo bakterije.

Liječenje može biti i vanjsko – lokalno. U lakšim slučajevima, kada infekcija još nije jako uznapredovala, moguće je izlječiti ju.

Propisane doze antibiotika za ribe bi trebale učiniti svoj posao.

Zapamtite da je uvijek potrebno izdvojiti bolesne ribe od ostalih i liječenje nastaviti u karanteni.

FIN ROT (truljenje peraja)

Ova je infekcija najčešća kod riba dugih i mekanih peraja. Recimo kod betta, guppyja, nekada colisa ili rajskih riba, zlatnih riba, itd…
Treba napomenuti da je ovo najčešće rezultat loše njege. Loša kvaliteta vode sa visokom razinom otpadnih, otrovnih tvari i mnogo prisutnih bakterija na dnu će uzrokovati ovu bolest.

Simptomi:
Vrhovi peraja se počinju raspadati, peraje se skračuju, izgledaju «ocufano». Vrhovi mogu biti tamni, crni, ili crveni, ali se razlika u boji i ne mora vidjeti. Ako se ne liječi peraje mogu potpuno otpasti pa tako infekcija stiže i do tijela.

Liječenje:
Liječi se običnim «akvarijskim» antibioticima, primjerice Serinim Bactopurom. Preporučena doza preporučenog trajanja bi trebala biti dovoljna, no ako se truljenje nastavi liječenje se može produžiti.

Sažetak:
1. Odvojiti ribu u zaseban akvarij
2. NE dizati temperaturu
3. Održavati vodu iznimno čistom
4. Liječiti antibiotikom preporučeno od proizvođača
5. Karantena ne mora trajati dugo kao kod ostalih bolesti, nakon nekoliko dana što se ne vračaju simptomi riba se može vratiti u zajednički akvarij, ako je dovoljno snažna. U ovom slučaju je karantena tu da pomogne ribi koju liječimo, ne ostalima, jer je Fin rot rijetko zarazan. Fin rot je posljedica loše vode tako da se morate pozabaviti parametrima u akvariju.
Druga eksterna bakterijska oboljenja:
Kada na ribi primjetite crvene otekline, rane ili druge ulcerozne promjene, odmah ribu odvojite u karantenu i primjenite neki antibiotik. Ove su infekcije uglavnom uzrokovane lošim uvjetima u akvariju, ozljedama ili prethodnom infekcijom drugog uzročnika (paraziti).

Columnaris

Columnaris je još jedna bolest koja zaslužuje svoje mjesto na ovom popisu jer ju sve češće srećemo u akvarijima (na žalost), a njena posebna pojava zahtjeva da joj posvetimo nekoliko redaka…

Columnaris uzrokuje bakterija Flexibacter columnaris koja uzrokuje pojavu “vatenih ustiju” ili “usne gljivice”. Iako pojavom podsjeća na gljivična oboljenja, i često ju se zamjenjuje za ista – ona to nije.

Kao i kod većine mikroorganizama koji izvršavaju invazije na naše akvarije, i ovaj se nalazi uvijek u akvarijskoj vodi, čekajući pogodan trenutak da napadne ribu. Ribe koje imaju kompromitiran imunološki sustav ili oštećenu kožu, vrlo lako će oboliti od ove bolesti. Bitno je reagirati brzo i ne zamjeniti ovu infekciju za gljivičnu!

U većini slučajeva ova bolest je eksterna i prilično lako liječiva.  Ako se dozvoli da zahvati veći dio tijela, može inficirati i unutarnje organe nakon čega najčešće dolazi do dropsy-ja.

Kako je ova bolest, kao i mnoge druge zapravo rezultat loše njege i lošeg održavanja akvarija, prvo na što morate misliti kada ju uočite je “Što sam učinio pogrešno?”.

Simptomi:

- “Vata” na ustima, ako se ne lijeći počinje izjedati usta nakon čega ostaju rupe i lezije,
- Vataste izrasline po glavi ili gornjem dijelu leđa,
- Promjena boje i/ili lezije u obliku sedla na leđima.

Liječenje:

- Hitna promjena vode i usisavanje podloge,
- Dodavanje soli u akvarij u kojem je to moguće ili solna kupka,
- Dodavanje antiseptika kao Bactopur ako je bolest na početku, ili antibiotika kao Bactopur Direct, ako je bolest uznapredovala

Sažetak:
Kao još jedna od onih “nisam mjenjao vodu” bolesti, stoji na vrhu bakterijskih oboljenja. Srećom, lako se liječi ako uočena na vrijeme. Održavajte akvarij čistim!

Gljivična oboljenja

Gljivična oboljenja su gotovo uvijek sekundarna infekcija nakon parazitskih ili bakterijskih bolesti (najčešće bakterijskih). Kada je koža ribe već oštećena veoma lako će se razviti gljivična infekcija, tim više što bakterije (i one koje se normalno nalaze u mikroflori) koče njihov rast i razvoj. Kada se koristi antibiotik šireg spektra djelovanja (a u akvaristici gotovo uvijek jesu) on će ubiti i one bakterije koje su držale gljivice na odstojanju.
Bitno je zapamtiti da se na zdravu ribu nikada neće uloviti gljivica ili plijesan. Ako na ribi vidite bijele ili sive izrasline nalik na vatu, imate veći problem od same gljivice.

Simptomi:
Vataste, mekane pahuljaste izrasline, bijele ili sive. Mogu biti na tijelu ili na perajama ribe. Takve će se izrasline širiti i na kraju ubiti ribu ako se ne liječe. Iako u osnovi nisu opasne.

Liječenje:

Prvo, riješite problem radi kojeg je ova infekcija nastala. Ako je to posljedica druge infekcije koju ste već zalječili, samo nastavite sa liječenjem protiv gljivica.
Za kupiti ima raznih lijekova, fungicida, neki od njih su Methylen Green ili Blue, Malachite Green…

Ostale nezarazne bolesti:

SBD (swim bladder disorder – poremečaj plivajučeg mjehura)SBD je posljedica neke bolesti. Može biti i prirođen defekt, ali u večini slučajeva se dešava kao posljedica neke veće unutarnje upale, parazita ili se može desiti kao posljedica začepa, loše prehrane ili stresa.
Može biti akutan (kratkotrajan) ili kroničan – preči u trajno stanje.

Simptomi:
Riba vidno poremečeno pliva, nemože održavati ravnotežu, naginje na stranu ili joj zadnji dio tijela pada prema dolje. U tim slučajevima može se činiti da je kralježnica iskrivljena – nije, samo se riba pokušava održavati u vodi.

Liječenje:
Dakle, liječenje je uzročno, ovisno o tome što je poremečaj izazvalo.
Ako je riječ o začepu ( a to možete provjeriti tako da pratite da li riba redovito vrši nuždu i djeluje li napuhano), tada je preporučena dijeta: kuhani grašak oljušten. Mogu poslužiti i alge. Ova dijeta se daje dok se ne vide poboljšanja u probavi ribe, nikako nesmije potrajati više od nekoliko dana jer će se riba razboliti na neku drugu stranu, osobito ako je riječ o striktno mesojednoj ribi.
Ako je riječ o stresu, ribu treba pokušati smiriti i izolirati od stresnih situacija. Treba paziti na velike razlike u temperaturi, nikako ne dizati i spustati temperaturu. Nikakve velike promjene u parametrima vode se nesmiju dešavati, smjestiti ribu ili akvarij na mirno mjesto, bez mnogo direktnog svijetla.

Kada je riječ o bakterijskim ili parazitarnim upalama, postupiti kako to bolest traži…

Prevencija bolesti:

1. Jedna od najbitnijih prevencija je karantena. Vjerujte, to je alfa i omega kada se priča o bolestima. Dezinficirajte novo bilje, nove ribe stavite u karantenu na 14 dana, po mogučnosti sa nekim dezificijensom (sol, Methylen blue itd..)
2. Održavanje dobre kvalitete vode: dobra kvaliteta vode znači zdravlje ribicama, ako su one imunološki spremne nositi se sa bolestima, manje su osjetljive, koža im nije nadražena toksinima i mnogo teže će se parazit, bakterija ili plijesan «uhvatiti» za takvu kožu.
3. Dobra prehrana: isto kao i točka prije, dobro zdravlje i jak imunitet je najbolja prevencija.
4. Dodatak soli u akvarijima gdje je to moguće (gdje nema corydorasa…), ćak i jako mala kolićina može djelovati blagotvorno.