Mrijestiti bette NIJE LAKO!

Mnogo sam puta pisala i pisala ljudima koji su kupili par betta i odmah bi ih htjeli mrijestiti. Nemam nista protiv toga, ali prvo morate shvatiti neke važne osnove, kako bi izbjegli nesretne neuspjele mrijestove u kojima se izmuče ribe i Vi.

1. NEMA mrijesta u zajedničkom akvariju!
Bettama treba mira, mjesta i odsustvo drugih riba kako bi se uspješno mrijestile.

2. NEMA mrijesta u akvariju s kamenčićima, šljunkom, pijeskom… Bilo čim.
Kada se bette izmrijeste jaja iz gnjezda stalno padaju na pod i mužjak ih podiže. Ako pod nije čist, neće moći vidjeti jajašca, ili će mu upasti među kamenčiće pa neće moći do njih.

3. NEMA mrijesta u akvariju prejakim strujanjem vode ili s hladnom vodom.
Voda mora biti jako čista kako bi se preveniralo truljenje jajašca i odumiranje mlađi u ranim danima. Također nesmije biti strujanja vode, površina mora biti posve mirna. Toplina je ono što bettama pomaže da se osječaju ugodnije i više “za” mrijest. Ujedno i ubrzava proces izlijeganja jajašca i proplivavanja mlađi.

Zatim, promislite još jednom zašto želite mrijestiti bette. Zbog gušta? To je u redu. No, znate li što ćete kasnije s njima kada počnu odrastati?

Znate li da bette u jednom mrijestu mogu producirati i do 400 jaja? Pretpostavimo da se samo pola njih izleglo, to iznosi 200 malih riba.

Znate li da mlade bette za 2, 2.5 mjeseca počinju sazrijevati i da ćete ih morati početi odvajati? Znate li kamo ćete sa svih cca 100 mužjaka iz legla? Svaki mora bit posebno, a možda i poneka ženka.

Taj tank od 15 l Vam neće biti dovoljan nakon 3 tjedna… morate imati veliki 60-70 l tank u kojemu će male bette odrastati do dobi za udomljenje, i mnogo posuda, što velikih, što malih za mužjake koje ste odvojili.

I, ako sve to uspijete, kome ćete ih udomiti? 400 betta nije malo. Pet shopovi ne uzimaju robu iz “privatnih resursa” prvo zato što je to nelegalno, a drugo i zato što već imaju provjerene dobavljače i zašto bi se maltretirali s Vama?

Realno, malo mrijestova ima preko 200 mlađi, a osobito ako ste početnik. No, zlu ne trebalo, treba biti spreman na sve!

Dobro razmislite, i kada ste sigurni da sve imate u malom prstu i točno znate što ćete učiniti na sljedećem koraku… čestitam, pa krenimo u mrijest betta!

Kondicioniranje para

Prije mrijesta, jako je bitno par dobro pripremiti! Što to znači? Ništa doli jako dobre prehrane 2 tjedna prije mrijesta. Visoko proteinska hrana (bloodwormsi, smrznuta artemija ili sl.) je jako bitna: ona će organizmu dati dovoljno energije i zaliha da bi mrijest izdržali.

Mrijest bettama oduzima mnogo energije, a u tijeku tih nekoliko dana, osobitno mužjak koji se nastavlja jos 2-4 dana brinuti o gnjezdu – ne jedu!

Nemojte ovo zanemariti! Vidjeti ćete kako je ovo bitna stavka onda kada ju budete probali preskočiti. Jer, pokušajte Vi otiči u teretanu gladni… i 2 dana vježbati… Vani bi izašli u kolima Hitne. Ako ne vjerujete, probajte. Nagon je vražja stvar, natjerat će Vas da radite svakakve stvari. A bette ne razmišljaju, one imaju Vas da razmišljate za njih ;)

Priprema mrijesta

Ono što nam treba (da ne mislite da je to jeftino!):

1. Mali mrijesni akvarij (15-25 l)
2. Grijač
3. Filter
4. Staklenka ili plastična prozirna boca
5. Plutajuće bilje (vodena kuga..)/čaša naopako/komad stiropora
6. Poklopac

Akvarij mora biti ugrijan na 27-28 °C.

Isključite filter.

Stavite stiropor ili nešto drugo što će imati ulogu potpornja za gnjezdo betta.

Svugdje u Svijetu, a nedavno i u našoj Udruzi, u mrijesne akvarije se dodaje lišće Indijskog badema (ketapang). U njenom prirodnom staništu (Azija/Indija), kada ovoj biljci pada lišće, pada u vodu u kojoj se otapa i truli i stvara nešto slično čaju. Takva se voda zove “blackwater” ili “crna voda” zbog karakteristične smećkaste boje koju voda dobiva otapanjem tog lišća u njoj. Ta je voda iznimno blagotvorna na bettin organizam, sadrži mnogo teina i huminska kiselina koji zajedno kisele vodu, vežu amonijak i neutraliziraju teške metale. Osim toga, sama pojava smeđe vode dobro djeluje na volju riba za mrijestom.

Listove Indijskog Badema i njegove ekstrakte ili čajeve možete kupiti u Betta Svijet Shop-u!

Kada ste pripremili vodu i dodali u akvarij sve što je potrebno, nemojte ga zaboraviti poklopiti! Vrlo je bitno da je zrak iznad vode iste temperature kao i voda i da je visoke vlažnosti! Vrlo mlade ribice su osjetljive na hladan i suh zrak pa vodite računa o tome.

Upoznavanje para

Sada stavite par u akvarij, ali ženku stavite u staklenku ili bocu uronjenu u akvarij kako bi se mužjak i ženka vidjeli ali da nemogu jedan do drugoga. Tako ćemo spriječiti par da se, uvjetno rečeno, poubija prije vremena.

Mužjak će u mnogim slučajevima odmah krenuti sa “napuhavanjem” i praviti se važan pred ženkom kroz plastiku, da bi zatim brzo odjurio do mjesta koje je odredio za gnjezdo i počeo ga “puhati”. To će raditi na izmjenice.

Gledajte kako ženka reagira. Da li se i ona “napuhuje” na mužjaka? Da li uvija tijelom lijevo-desno, slično poput mužjaka? Većina ženki će dobiti vertikalne crte kao znak da je spremna i voljna se mrijestiti. Kod svijetlih ženki se to ne vidi, pa ćete se morati osloniti na druge znakove njene spremnosti.

Pustite ih tako nekoliko sati ili preko noći. Ako se nakon tog perioda još ponašaju oboje zainteresirano, to je super i sada možete pustiti ženku!

Pratite njihovo ponašanje kako bi mogli reagirati ukoliko postane očito da se samo mlate umjesto mrijeste. Najbitniji pokazatelj je ženka, mora cijelo vrijeme imati pruge i odgovarati mužjaku na njegove pozive. Svako toliko će dolaziti ispod gnjezda provjeriti da li mužjak radi dobro svoj posao.

Sasvim je normalno da se ženka sva ofuca, često i mužjak: zbog toga nemojte dizati frku! Mrijest između ovih riba može biti poprilično brutalan pa su tako otrgnute peraje i ljuske zapravo znak velike ljubavi! :D Pazite samo da ženka to i dalje podržava.

On će nju natjeravati po akvariju, čupati i gnjaviti, a ona će mu se i dalje vraćati i flertati s njim. To je ono pravo.

U nekim čak i veoma čestim slučajevima, mužjak neće napuhavati gnijezdo dok ženka nije puštena. Nekada ni tada. Ponekad se mrijest počinje odvijati prije nego je gnjezdo napravljeno pa ga mužjak radi u toku. To je sve normalno, ne paničariti! Najgore što možete napraviti je odvojiti mužjaka od ženke ukoliko su oni spremni na mrijest! Bez obzira što oni radili, ako vidite da se žele mrijestiti, sa gnjezda ili bez, pustite ih. Snaći će se oni. A ako i ne… uvijek možete probati opet ;)

Mrijest

Nakon nekog vremena (a to može biti nakon nekoliko sati do nekoliko dana, pa čak i 4-5) će se par početi “stiskati”, omotavati. Mužjak se omota oko ženke istiskujući jaja iz nje i istodobno ih oplođujući. Jaja počinju padati na pod a mužjak, nerijetko i ženka ih hitaju staviti u gnjezdo. Tako se to ponavlja dok ženki ne ponestane jaja ili se umore.

Opez! Morate na vrijeme primjetiti kada je mrijest gotov, jer će mužjak tjerati ženku daleko od gnjezda, a možda ju i ubiti ako ju ne sklonite. Ona je i onako dovoljno napravila pa ju pustite da odmori u zaseban manji tank. Zbog njenih ozljeda pazite da voda bude jako čista, te ju nahranite dobro!

Održavanje gnijezda

Sada će mužjak konstantno skupljati jaja koja padaju na pod i dizati ih natrag u gnijezdo. Na taj način in drži u kontaktu sa zrakom što spriječava truljenje jaja, i probire i čisti ona koja su istrulila, ili nisu oplođena kako nebi onečistila ona dobra.

Nakon 24 do 48 sati malci se izlijegaju. Oni su sada veliki tek jedan milimetar i vise iz gnijezda. Oni još uvijek nemaju razvijen organ za plivanje (mjehur) pa još uvijek ovise o svom tati koji ih i dalje diže u gnijezdo nakon što ispadnu.

Za jos 24 do 48 sati maleni proplivaju. Sada je vrijeme da odvojite i tatu od njih. Ako ga ostavite on će ih samo pokušavati i dalje vračati u gnijezdo što više nije potrebno.

Smjestite ga u posebnu posudu na oporavak i dajte mu jesti ćim malo dođe k sebi.

Čestitam! Imate male betta bebe :D