Prehrana odraslih betta

Bette su mesožderi. U prirodi se hrane larvama insekata i ostalim sitnim organizmima. Za kupiti danas ima mnogo pripravaka za hranjenje, ali uvijek su bolji oni koji imaju veći udio proteina.

U prodaji ima mnogo gotovih hrana u obliku listića ili granula. Jedna od najpoznatijih i najkvalitetnijih je Atisonova hrana “Atison’s Betta Food” i “Atison’s Betta Pro”. Ova druga je trenutno jedina postojeća gotova hrana koja ima 70 % udio Artemije!

Osim nje postoje još: HBH Betta bites, Topfin Betta bites, Hikari micro-pellets… No, na žalost većina ovih proizvoda kod nas ne postoji. Možda uskoro i bude.

Bitno je da shvatite da gotove hrane nisu riješenje za Vaše bette! Da, ali u kombinaciji sa ostalom živom hranom kao: Artemija (zamrznuta/živa), Bloodworms-i (sušeni/zamrznuti; crveni, crni), Daphnija…

Artemija slovi kao najbolja prehrana za sve uzraste betta: lako je probavljiva a hranjiva i sadrži beta karoten koji pospješuje boje na ribama.

Balansirana dijeta je najbitnija. Čak ni Artemija sama za sebe nebi bila dobra. Zamislite se da jedete svaki dan omiljenu hranu. Nebi vam dugo bila omiljena, a uskoro je više nebi ni probavljali kako treba. Sva su živa bića ista: vole raznoliku prehranu. Stoga, pružite ju i svojoj betti ;)

Tjedni post

Dobro je bettama omogučiti jednom tjedno post. To ne znaci nuzno gladovanje, što više, to bi značilo samo laganiju hranu. Umjesto hrane pune proteina, dajte svojim bettama nesto biljno. To će ih očistiti i osloboditi organizam nečistih tvari. Naravno, gladovanje od jednog do par dana nije ništa strasno ni kada ste primorani (zbog puta recimo) ih prisiliti na to.

Prehrana mlađi

Infuzorij

Infuzorij su jednostanična malena bića, odlična hrana za tek rođenu mlađ. Ona je tako mala da ju i najmanja ribica može jesti.

Kako uzgojiti infuzoriju? Jednostavno! Ona se stvara na trulom bilju u vodi. U akvarijima koji su zasađeni, pa ćak i mrijesnim ako imate bilje u njemu, već postoji infuzorij, no u premalom broju da bi mlađ preživjela.

Postupak uzgoja:

Uzmite list salate/špinata/koru banane, stavite na dno neke posude i prekrijte tankim slojem vode. Odlična solucija je, ako već imate zasađen akvarij da uzmete neki truli list iz njega. Tu posudu stavite na veoma svijetlo mijesto (sunce ako imate mogućnost) i već za 24 sata ćete imati stanovit broj infuzorije u toj vodi. Ĺ to više ta otopina stoji to je njihov broj veći.

Infuzorij davajte mladim ribama u prvom tjednu života, sa kapaljkom ili medicinskom špricom. Ne treba dodavati previše, tek nekoliko kapi za mrijest srednje veličine.

Artemija

Artemia je, po meni najbitnija stavka u prehrani i opčenito držanju Vaših malih ribica. Dovoljno je velika da ju jedu ribice od već mjesec, mjesec i pol, a dovoljno mala da se njome može hraniti i par dana dana stara mlađ.

Artemija je vrsta malih morskih račića, a ono ćime mi hranimo naše ribe su zapravo tek rođeni račići.