Par stvari koje niste znali…

Ne želim ponavljati činjenice koje se najčešće ponavljaju u ovim pričama, svi znamo zašto se akvarij ciklira, što znaći cikliranje i u osnovama kako se cikliranje dešava. Ovdje se želim dotaknuti jednog malog dijela ovog procesa, dijela koje je pomalo «mutno» u standardnim tekstovima i pričama.

No, krenimo opet malo od početka… Svi znamo put nitrifikacije: amonijak>nitriti>nitrati>bilje ili WC školjka. Može i lavandin.

Činjenica br.1 Amonijak

Dakle, proces cikliranja počinje amonijakom. Amonijak je produkt razgradnje organskih tvari ili bakterija. Manje je poznato da amonijak postoji u 2 verzije: NH3 i NH4. Kada se amonijak (NH3 bazna molekula) topi u vodi, priroda molekule je da prima još jedan proton dušika iz molekule vode i pretvara ga u amonij (NH4) koji je mnogo manje štetan za ribe! Amonij je i dalje nestabilna molekula jer ima nezgodnu naviku kako primati, tako i otpuštati protone. Neki proizvodi sa akvarističkih polica shopova djeluju upravo tako da stabiliziraju molekulu amonija da se ne vraća u amonijak. No, možete napraviti nešto jeftinije: snizite PH. Na vrijednostima PH ispod 6,5 NH4 se više ne vraća u NH3. Lagala bih kad bih rekla da sam zapamtila zašto. A nije ni bitno u ovoj priči.
No, evo još jednog razloga zbog kojeg možda imate visok amonijak u akvariju iako je akvarij već cikliran: hranite ribe hranom koja nije ribljeg porijekla. Ako to ne radite, bravo! Ovo je za sve one koji misle da je hranjenje njihovih krasnih gradela… pardon, oscara… goveđim srcem dobra ideja: svi proteini koji nisu ribljeg porijekla su u osnovi neprobavljivi ribama. Veliku većinu tih aminokiselina će izaći iz probavnog sustava kako je i ušlo, razgradnjom aminokiselina nastaje – amonijak.

Zaključak: Nizak PH snižava opasnost od trovanja amonijakom. Oscari su veliki. I vole riblju hranu.

Nitrifikacija

Nitrifikacija

Činjenica br.2 Cikliranje u 24 h?

Na policama akvarističke opreme u shopovima može se naći još jedan zgodno-nezgodan proizvod: bakterijski proizvod za nitrifikaciju ili ubrzavanje iste. Na njima najčešće piše: «ulijte tekućinu u akvarij, pričekajte 24 sata i stavite ribe koje će Vam biti zahvalne što trošite novac na nas» Međutim, što se nalazi u tim tekućinama? Kakvo je to instant riješenje (a nije iz Švedske)? Mora da je prvo što su Vam govorili o akvaristici ona činjenica da je akvaristika hobby za – ne iskusne, ne bogate, ne pametne, nego – strpljive. Iako Vam novac definitivno nije na odmet. A ni pamet. Uglavnom… i u ovom slučaju ću Vas razočarati i reći: imali su pravo. Ne postoje instant riješenja, ma kako dobro zvučalo ono što piše na simpatičnoj (skupoj) bočici.

Evo i zašto: nitrifikacijske bakterije su autotrofni organizmi. To znači da za metabolizam ugljika koriste kemijske a ne organske spojeve. To je ono što nam treba, jer amonijak je kemijski spoj. Te bakterije su ujedno i aerobne bakterije, što znači da im za život treba kisik.

Mislite li da u onoj bočici ima kisika? Nema. I zato ne postoji način da se nitrificirajuče bakterije efektno pohrane na način na koji bi ih se moglo dalje distribuirati.
Pa što nam to onda prodaju? Prodaju nam fakutaltivne (mogu preživjeti i sa i bez kisika) bakterije kao: Pseudomonas, Escherichia, Bacillus. One mogu provesti nitrifikaciju, no to rade mnogo, mnogo sporije, iako se za razliku od pravih nitrificirajučih bakterija razmnožavaju mnogo brže (otuda ideja o 24 h). Te bakterije su heterotrofne. One koriste organske spojeve za proizvodnju energije. Dakle, nikako nemogu biti dovoljno brze i korisne u pretvorbi amonijaka. No mogu biti korisne za jednu stvar: one razgrađuju ostatke metabolizma hrane. Mogu pomoči kod pretjeranog hranjenja. Ako je Vaša kćer nahranila ribe sa cijelom kutijom riblje hrane, osim promjene većeg dijela vode možete dodati i ovih bakterija. I staviti hranu pod ključ.

Zaključak: ne kupujte gotove proizvode za cikliranje akvarija: akvaristika je i dalje hobby za strpljive.

Činjenica br.3 Nitrifikacijske bakterije i lijekovi

Svi već znamo: antibiotik u akvarij – filter van. No, je li to zbilja potrebno? Razglabalo se više puta o tome no ćini se da nitko nije siguran… Da vidimo što literatura kaže…
Nitrifikacijske bakterije su gram pozitivne. Večina antibiotika koja se koristi u akvaristici je napravljena tako da djeluje na više-manje sve bakterije. Oni su širokog spektra djelovanja, kao Eritromicin, Tetraciklin, Penicilin… Ovi antibiotici uništavaju nitrifikacijske bakterije i u tom slučaju, zbilja je dobro izvaditi filter.
Eritromicin se široko upotrebljava kod problema «cvjetanja» Cijanobakterije u akvariju. Ona je također gram pozitivna.

Ipak, ako pogledamo koje bakterije uzrokuju najveću većinu problema u akvariju, vidjet ćemo da su one gram negativne (kao Columnaris, Aeromonas, Pseudomonas). Zašto onda ne bismo koristili antibiotike koji djeluju na gram negativne bakterije i time ujedno izliječili bolest i ostavili filter i dalje pun vrijednih nam bakterija? Neki takvi antibiotici su: Kanamicin, Nitrofurazon. Ako ipak rađe posežete za gotovim proizvodima na policama, čuvajte filtere.
Malachite Green, lijek koji nosi razna imena raznih proizvođača a zajednični sastojak je bakar, koristi se u liječenju svih jednostaničnih parazita (Ich, Oodinium…). Jedna od zabluda je da on djeluje na nitrifikacijske bakterije. Ne djeluje! Iako postoje istraživanja (uglavnom studenata biologije i kemije ) da bakar smanjuje djelovanje bakterija, ne može ih oštetiti ni približno dovoljno da bi to Vaše ribe osjetile. Slobodno ostavite filter da «trči» dok se Vaše jadne ribice liječe od dosadnih točkica.

Zaključak: Kada «liječite» akvarij od Cijanobakterije Eritromicinom – nitrifikacijske bakterije će reći pa – pa. Ich je dosadan, nemojte brižne ribe mučiti još i amonijakom i nitritima…

Eto, ja sam provela jednu noć (gledam na sat – 4:06 ujutro je) učeći i upotpunjujući znanje, pa sam pomislila da bi to još nekoga moglo zanimati. Nadam se da je. Ma sigurno je. Iako ste lijeni čitati a nema lijepih slika. Ja jesam. Osim kad pišem. Ružna navika, trudim se ispraviti ju. Kasno je.

Hvala na čitanju i do druge noći…

Ksenija (Gwyneeth)  1. Vladimir on Saturday 10, 2010

    Strasan tekst! BRAVO, upravo to mi je nedostajalo.
    Svaka cast.