Da počnemo otpočetka… Što se događa gotovo svim početnicima u akvaristici? U pet shopovima često tvrde da bette kao i ostale ribe mogu sa svim drugim ribama, da neće biti problema. Ali to kažu samo radi zarade, i ribe ispaštaju. Bette su jedne od čestih riba koje završe u takvoj podvali.
Zbog prekrasnog izgleda ljudima se jako svide, te završe u akvariju gotovo uvjek s ribama s kojima se ne slažu. Zbog svojih raskošnih peraja koje su jako osjetljive,  ali i zbog mira koji zahtjevaju, one se ne slažu  i ne idu u kombinaciji s većinom riba.
Veće jatne ribe, kao udovice, skalari, barbusi, fantom tetre, sijamski algojedi  i opcenito veće ribe napadaju bettu i oštečuju im peraje, grizu ih pa ćesto dođe do infekcija i upala, koje ako se ne liječe, mogu bit pogubne za samu ribu. Zbog velikih peraja i zamjetljivih boja, ne uklapaju se s takvim ribama, jer se u večini slučajeva nemaju gdje sakriti.

Gupyji i ostale živorotke će napasti bettana, kao i što će on njih.  Guppyji imaju šarene velike peraje a bettan ih u većini slučajeva vidi kao mužjake svoje vrste pa dolazi do sukoba.
Isto tako nesmije biti u akvariju s ostalim vrstama dvodihalica kao što su: trihogaster lerii, colisa lalila, colisa  chuna…
Ćak i u pravilnim uvjetima za bettu,   miroljubivim ribama nije mjesto s bettom  zbog same litraže koja treba betti, a premala je za ostale ribe.

Ako je akvarij veci , oko 30-50L, s bettama mogu ići jatne male ribice poput glowlight tetri i običnih neonkica,  te ribe dna tipa corydoras, khuli khuli i ancitrus.

Ćesto je teško nači neku ribu dna za manje aq, pa tu dobro mogu poslužiti eventualno neke vrste mini corydorasa  kao hastatus, aneus, pygmaeus i kuliji. Napominjem da ovi corydorasi i kuliji mogu u minimalno 20L pa nadalje.
Zato u malim aq od desetak litara odlično služe nerita puževi i kozice pod uvjetom da ima dovoljno bilja za skrivanje. Nerite odlično jedu alge, a kozice pojedu svaki komadić hrane na koji naiđu.

Postoji još jedan problem:  često tvrde da mužjaci mogu ić sa ženkama, što nikako nije točno.
Akvarij je  zatvoren prostor. Ako imamo mužjaka  i nekoliko ženki, on će se stalno šepuiriti pred njima, što uzrokuje kod njih  određenu dozu stresa. Ubrzo će bettan napuhivati gnjezdo i odabrat jednu ženku s kojom ce se mrijetit. Tada će ostale ženke i ribe tjerat dalje od gnijezda. Sve ostale  bette će biti u stresu, a kako te protjerane ženke nemaju gdje pobječ  vrlo lako može doć do toga da ih bettan i ubije. Sam mrijest u nepravilim uvjetima je također jako riskantan.
Opet, ako u akvariju imamo mužjaka i samo jednu ženku dolazi  do toga  da će mužjak stalno naganjat ženku, a to može završit loše.

Baš zbog dugih i velikih peraja, bette traže mir i samoću, tako da ih nitko ne može uznemiravati i napadati.
Bette se najbolje osječaju same, kad u akvariju vlada mir.  Ipak, u dovoljnoj litraži neki sustanari neće škoditi. Zbog njihove živahnosti kad su sami, akvarij neće izgledati pusto , jer svojom bojom i šarmom bettan će popunit sav prostor u aq.
Naravno, osnovno je da kakav god akvarij bio treba imati odgovarajući filter i grijač, te rasvjetu i pravo bilje .

Viktorija Grgurev (viky_16) 1. Krešo Sanela on Sunday 16, 2011

  Dobra vece! Ja bih želio imati jednu ribicu betta, gdije se može nabaviti i koja joj je cijena? Nadam se odgovoru. Ugodan pozdrav

 2. admin on Sunday 16, 2011

  Poštovani,
  posjetite naš forum klikom na sljedeći link: http://www.bettasvijet.com/smf
  Na forumu se nalaze razni podaci o bettama, između ostalog i kako ih nabaviti, te mali oglasnik i Betta Svijet Shop gdje se povremeno pojavljuju i ribe na prodaju.

  Poštovanje,
  Betta Svijet Tim