Crofton, Maryland

Iako su prve senzacionalističke priče krenule još 2002. Godine kada je u jednom jezercu Crofton u Marylandu, SAD pronađena channa argus, poznatija pod imenom Sjeverna zmijoglava, zapravo je prava pomama za ovim ribama (što u pozitivnom, što negativnom smislu) počela kada je National Geographic proširio vijest u svom programu dugometražnim dokumentarcem o ovoj ribi. Jedna potpuno obična riblja vrsta je postala „fishzilla“ ili „frankenfish“.

Channa argus

Channa argus

Senzacionalistički naslovi su zvučali vrlo slično ovome: „Može narasti više od jednog metra, hoda po zemlji i ima zube poput morskog psa!“ Zapravo… istina je. Channa argus naraste do jednog metra (zabilježen je jedan „slučaj“ od 1.5 m), zbilja može preživjeti dugo na suhom ( ali zapravo joj ne narastu noge i ne počne hodati po zemlji,) i… pa, ima zube. Prava istina je da je nekoliko neopreznih neznalica diljem SAD-a pustilo ovu vrstu zmijoglave u prirodu. Istina je i da je ta riba vrlo invazivna vrsta. Dakle, da – zbilja je opasna za ekosistem iz kojeg ne potjeće.

Zašto je to tako?
Channa argus potjeće iz sjevernih i srednjih djelova Kine, te Sjeverne Koreje. Od tamo je prenesena u Japan, a jedan dio čak u Rusiju. Zbog njene visoke prilagodljivosti na niske temperature i vode sa iznimno niskom razinom kisika – mogu se nastaniti gotovo svugdje.

channa sp. Assam lal. Cheng - max. 18 cm

channa sp. Assam lal. Cheng - max. 18 cm

Channidae

Nadalje, rod zmijoglavih (channidae) broji vrlo velik broj vrsti od kojih je većina tropsko i nedovoljne velićine da bi dospjelo na naslovnice. Channe mogu biti velike od 10-15 cm do 1.5 metar. Ove manje do 30 cm se svrstavaju neformalno u patuljaste channe. Postoji nekoliko popularnih vrsta koje akvaristi diljem svijeta (osim SAD-a) drže u akvarijima. To su: channa bleheri, channa sp. Assam (lal cheng), channa orientalis, channa gachua, channa pulchra… Neke channe srednjih mjera su channa stewartii, channa aurantimaculata, channa pleurophthalma. One zbilja velike su: channa striata, channa micropeltis, channa barca…  I sve nabrojene su tropske ili subtropske. Općenito su channe distribuirane u Aziji i Africi (parachanne).

Zlatna ribica / www.tankheavens.co.uk

Zlatna ribica / www.tankheavens.co.uk

Ta slatka zlatna ribica…

Vratimo se malo opet channama kao opasnim invazivnim ribama. Zaključili smo već da je jedan dio ovog roda riba zbilja opasan za biotope ukoliko se nepromišljeno pušta u divljinu. No, da li je to tako samo sa zmijoglavama? Treba li ih zabraniti u svim državama (što se na sreću još nije desilo) kako neki pojedinci navode da bi trebalo?

Znate onu slatku zlatnu ribicu? Da, baš onu. Onu koju možemo vidjeti u kuglama na televiziji. Jeste li znali da ona potjeće iz Japana i Kine? Da, to jeste vjerojatno. Ali jeste li znali i da je ona sada rasprostranjena diljem Zemlje? Možda ste i to znali. Ali ono što zasigurno niste znali jest da je svrstana među invazivne vrste. Istina, pomislite samo koliko jezeraca ima puštene zlatne ribice (koje su zapravo šarani).

Gambusia Affinis / http://www.anu.edu.au/

Gambusia Affinis / http://www.anu.edu.au/

Ili sjetite se slatke male gambuzije. Ona pak potjeće iz Meksičkog zaljeva, otporna je na nevjerojatne raspone temperatura i saliniteta vode. Sada se može pronači diljem svijeta, pa čak i u Hrvatskoj. Gambuzija se drži odgovornom za izumiranje dugine ribe iz sub-tropskih pritoka Brisbane-a, a ozbiljno je narušila biotope diljem svijeta.

Na popisu vrlo invazivnih vrsta nalazi se 20-tak riba. Pa opet, National Geographic nije snimio o njima dokumentarac i nisu zabranjene za uvoz svugdje.

Kod nas…

U Hrvatskoj za sada koliko je poznato postoje samo 2 para channa i to channa sp. Assam.  To je subtropska vrsta channa koja naraste do 18 cm i nebi mogla preživjeti prvu zimu u našem podneblju, kada bi bila puštena u prirodu. Tako i većina drugih channa koje se drže u akvarijima. Nadam se da će se fond channa povećati s vremenom u našoj zemlji, a ne zbog loše reklame gubiti moguće buduće ljubitelje i držatelje.  Ovo su posebne, inteligentne ribe koje se isplati imati u akvariju jer nude ne samo svoju ljepotu nego i posebno ponašanje.

Ksenija Mijoković

Izvor slike: www.rivervalleynwc.com  1. Nema komentara! Budite prvi! Ostavite komentar!