Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Betta macrostoma  (Posjeta: 4038 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Silver Dragon
Pikolo Betta
*
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 27« na: Ožujak 08, 2015, 02:32:25 »

Betta macrostoma
REGAN, 1910


Klasifikacija:
       Order: Perciformes
          Family: Osphronemidae
             Genus: Betta
                Betta macrostoma is included in the Betta unimaculata complex

Rasprostranjenost:
Endemska odnosno lokalno zastupljena vrsta na ostrvu Borneo. Ime vodi poreklo od grčke reči macro stoma = velika usta. Zbog jako malog prostora na kome su zastupljeni u prirodi, dospeli sun na IUCN Crvenu listu “Threatened Species”, na kojoj su označeni sa Vulnerable D2. Što bi značilo da u kratkom roku može lako biti istrebljena. Sultan Bruneja je upravo iz tog razloga zabranio njihov izvoz. Većina riba ove vrste koje danas akvaristi gaje potiču od ilegalno prevezenih riba originalnog porekla sa Bornea ili iz obližnjih krajeva u kojima su ribe razmnožavane i nisu bile zakonom zaštićene.

Biotop:
Žive u mutnim bazenima, na vrhovima vodopada duboko u prašumama Bruneja i Saravaka. Podlogu čine stene i šljunak manje i veće granulacije, kao i opalo lišće sa obližnjeg drveća. Na nekim mestima u Bruneju u podlozi ima i gline.  
Voda relativno brzo teče i prilično je bistra iako je naizgled braon boje zbog raspadanja organskih materija npr lišća.
Ribe su pronađene u mirnijim delovima, nalik na bazene uzduž glavne reke, kao i u pritokama. U pritokama se često može pronaci samo izdvojeni par ovih riba ili čak samo jedna odrasla jedinka. U prirodi žive sa ribama Rasbora tubbi i sa Macrobrachium sp kozicama koje verovatno iamju veliku ulogu u ishrani betta.Odlike:
Veličina ribe: 90 – 100 mm.
Merenje pH na staništima pokazalo je raspon od 4.4 – 5.7
Temperatura: 20 – 25 °C
Hardness: 0 – 90 ppm
Pol: Mužjaci su veći i bolje obojeni od ženki, imaju širi oblik glave i duža prednja peraja.Veličina akvarijuma i uslovi:
Za jedan par veličina dna bi trebala da bude 80x30 cm ili slično.
Mogu se držati u normalno ukrašenim i ubiljenim akvarijumima. Većina odgajivača radi lakšeg čišćenja ne koristi podlogu.

Grane i korenje mogu dobro poslužiti kao mesta za skrivanje i odmor. Kao zamena za driftwood mogu poslužiti suve grane bukve i hrasta kojima je skinuta kora. Glinene posude i cevi za vodovod takođe mogu poslužiti kao dekoracija i mesto za skrivanje.
Dodavanje suvog lišća katape, bukve i hrasta samo će poboljšati uslove i približiti ih onima u prirodi. Lišće utiče na boju vode, povećava broj korisnih bakterija i ispušta tannin kao i druge korisne supstance. Još jedna od prednosti lišća je što se tu hrane mlade ribe sitnim organizmima.

Ne vole jako svetlo, kao i većina betta tako da im pogoduje slaba rasveta. Pogodne biljke za njih, koje bi bile usklađene i sa uslovima u akvarijumu su: Microsorum pteropus, Taxiphyllum barbieri, Cryptocoryne, kao i plutajuće bilje koje će dodatno umanjiti svetlost.

Protok vode mora da bude jako mali, može za filtraciju poslužiti sunđer filter. Uvek držite akvarijum sa poklopcem a nivo vode na par cm od vrha, kao i za ostale vrste betta. Dva su ključna razloga za to, prvi zato što im je potreban vlažan i topao vazduh koji kao dvodihalice udišu i drugi ne manje bitan od prvog, zato što vole da iskaču.

Nije preporučljivo držati ih sa drugim ribama u klasičnim akvarijumima.
Mogu se držati sa mirnim manjim ribama (poput microrasbora i zebrica), nikako sa ribama koje su veće od njih jer će se stalno skrrivati. Od ostalih stanovnika najkorisniji su puževi koji će čistiti alge i dno (npr nerite i malezijci).
Najbolje je držati jedan par betta. Preporuka, prvo držati grupu dok se ne izdvoje parovi. U uslovima kada se drže zajedno mužjaci i ženke se međusobno biju dok se ne uspostavi hijerarhija.

Ishrana:
U prirodi se hrane insektima i zooplanktonom, takođe verovatno i račićima sa kojima dele stanište.
U akvarijumskim uslovima prihvataju suvu hranu, ali im je potrebno da se na nju naviknu. Lakše prihvataju smrynutu i živu hranu kao što je Daphnia, Artemia ili Crvena larva kako bi dobro napredovali i imali predivne boje. Treba paziti da ne dođe do prejedanja, pošto su borci skloni gojenju.

Razmnožavanje:
Bette se mogu podeliti na dve grupe:
     -ustonoše (npr. Betta picta) i
     -graditelje gnijezda (B.splendens)
Kažu da su ustonoše zapravo evoluirale iz graditelja gnezda kako bi se prilagodile životu u brzacima u kojima nije moguće graditi gnezda, koja se grade na površini vode te su vrlo lomljiva i osetljiva na turbulencije.

Otac čuva malce u ustima – „Ustonoše“ za razliku od drugih koji grade gnezdo. Najbolje formirati mresni akvarijum ukoliko mrest već nije počeo u onom u kome žive. Akvarijum treba da je idealno zatvoren kako bi se sprečio svaki gubitak toplote i vlažnosti koji je ključan za razvoj labirinta kod malaca.

https://www.youtube.com/watch?v=pe9kwpxSacg#t=209

Najbolji način za izdvajanje dobrog para je prethodno držanje u grupi, kako bi borci sami izabrali partnera. U slučaju kada imamo samo jedan par koji smo sami izdvojili, može doći do neslaganja kako u veličini tako i u jačini, što može dovesti do toga da neko ne preživi mrest. Kada je par kompatibilan nema agresije osim ako nemaju dovoljno prostora. Udvaranje je prvi deo, mužjak širi škrge i prilazi ženki, ženka ga tada odmerava i počinje i ona da se širi.
Sledeća faza je „stisak“ karakterističan i za domaće borce, može se ponavljati više puta sve dok ženka ne počne da „baca“ jaja, mužjak se obmotava oko ženke i dok ona ispušta jaja on ih opodi.
I mužjak i ženka skupljaju oplođena jaja, s tim što ih ženka posle predaje mužjaku u usta. Mrest može da potraje, a ova faza se ponavlja sve dok ženka ne izbaci sva jaja i mužjak prikupi sve u usta.
Najbitniji deo je ostaviti ih na mirnom mestu i ne uznemiravati mužjaka dok čuva jaja. Mužjaci znaju često nakon par dana da progutaju jaja, pogotovo ako se uznemiravaju.
Većina odgajivača ostavlja ženku u akvarijumu kako ne bi remetili mužjaka njenim hvatnjem. Dešava se da u manjim akvarijumima upravo ženka počne da maltretira mužjaka dok čuva jaja i kasnije pojede malce u tom slučaju ženku bez obzira odvojiti.  Period inkubacije jaja jako varira i kreće se između 14-35 dana, nakon kojih mužjak pušta potpuno formirane malce napolje, koji slobodno plivaju. Ostvaren je uspeh u svim slučajevima, i kada se malci izdvoje i kada ostanu sa mužjakom ili sa oba roditelja.

Malci su na veličini od 5+mm dovoljno veliki da prihvate živu hranu poput Mikrocrva  i Artemije. Malce hraniti više puta na dan u manjim količinama kako ne bi došlo do prejedanja. Kada se mali prehranjuju dolazi do problema sa crevima i nepravilnog razvoja.
Najbolje su dnevne zamene 5 – 10% vode kako bi se smanjilo zagađenje i voda ostala čista.Izvori:
http://www.macrostoma.net/photos.html
http://www.seriouslyfish.com/species/betta-macrostoma/
http://bettasvijet.com/smf/index.php?topic=2261.0
« Zadnja izmjena: Ožujak 08, 2015, 20:59:46 od Werther » Evidentirano
Toni
Betta veteran
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1.043« Odgovor #1 na: Ožujak 08, 2015, 19:45:27 »

 bravo bravo bravo
« Zadnja izmjena: Ožujak 08, 2015, 20:59:59 od Werther » Evidentirano
blacktihi
Moderator
******
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 2.167« Odgovor #2 na: Ožujak 08, 2015, 20:03:29 »

 palacgore
« Zadnja izmjena: Ožujak 08, 2015, 21:00:06 od Werther » Evidentirano
Werther
Moderator
******
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4.323« Odgovor #3 na: Ožujak 08, 2015, 20:59:30 »

Jako lijepo odrađeno, za svaku pohvalu! palacgore

Bitno je samo kada se stavljaju tuđe fotke uvijek navesti i izvor, a koliko vidim ti si upravo tako i napravila!
Evidentirano
Joker
Moderator
******
Offline Offline

Postova: 4.138« Odgovor #4 na: Ožujak 09, 2015, 16:26:28 »

Wow... odlican opis.  bravo

Sada kada si napravila taj, mozes odmah krenuti u slijedeci!!!  palacgore
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  
 
Skoči na: