Kako sam počela sa uzgojem istoga, napisala sam mali članak kako bi s vama podjelila moj način uzgoja micro crva

Micro crvi su idealna hrana pa riblju mlađ, a prednost pred drugom živom hranom(najčešče artemijom) je u tome sto su puno manji, i s time pogodniji za manju mlađ jer su dugi svega 2 mm.
Sadrže oko 20% masnoće i 50% proteina.
Još jedna prednost je u tome sto žive i do 24h u vodi , tako da ce riblja mlađ uvjek imat na raspolaganju žive hrane u aq.
To su nematode, i živorotke su, znači ženke svakodnevno izlježu na na desetke malih, a svaka jednika živi oko mjesec dana.
Za napravit kulturu crva potrebna vam je jedna posuda, malo vode(akvarijske najbolje), cornflakes,suhi kvasac i startna kultura microcrva.
Posuda treba bit pravokutna, ravna i mora imat poklopac, pa je zato najbolja posuda od sladoleda.Na poklopcu izbušite rubice kako bi bilo dovoljno zraka unutar posude.Zatim u posdu stavljate tanak sloj mješavine (cca 1 cm) cornfakesa, vode i malo kvasca.To treba dobro izmješat , jer nesmije ostati vode.Smjesa nikad nesmije bit prevodenasta, nit pre suha.
(Evo kako treba izgledat smjesa cornflakesa,kvasca i vode)

Kad ste to ljepo izmješali, stavljate startnu kulturu( dovoljan je i jedna žlica mikro crva) i izmješate. Posudu treba staviti na toplo i svjetlo mjesto(ne na direktno sunce).Meni se najbilje pokazalo držat je na polopcu aq jer daje potrebnu temperatutu(lampe odozdo griju)
(dodavanje mikrocrva u smjesu- vidite koliko je dovoljno za započet cijelu kulturu)

U roku 3-4 dana ce se dovoljno razmnožit, i moč čete ih vidjet kako se migolje po površini smjese.Tada ce ih bit dovoljno za korištenje. Kako su stranice posude ravne, uvjek ce biti mikro crva na samom rubu (uvjek ce i biti najviše po samoj površini smjese, i dio na rubovima) ,i jednostavno ih sa prstom (ili nečim drugim) pokupite i nahranite mlađ, ali pazite na ne uzmete smjesu jer ona zagađuje vodu.
(mikrocrve skupljate iznad označene crte, a i jasno se vidi razlika izmđeu tog dijela i onog ispod)

Nakon toga ja svakodnevno pospem malo kvasca po površini , jer on je važan zato sto ih potiče na razmnožavanje.Uz to po potrebi se dodaje malo vode i izmješa,kako nebi presušilo.
Kad vidite da se startna kultura puno razmnožila,možete dodat još smjese vode i cornflakesa.
Jer crvi žive u prosjeku oko mjesec dana,pa je najbolje da se toliko koristi jedna kultura, jer ugibanjem micrvocrva u kulturi , logično pada kvaliteta.
Zbog toga je najbolje imati 2-3 kulture, i svaki mjesec ovu najstariju bacate(a s površine uzimate micro crve i radite novu kulturu)
Ovako izgleda zrela kultura, več nakon nekoliko dana.NA slici se i po površini vidi prosut kvasac(da otprilike vidite koliko ga treba stavit